Programe de modificat poze și fotografii

Programe de modificat poze și fotografii —nu, nu e totuna „poze” cu „fotografii; întrebați un fotograf dacă nu mă credeți—  avem pentru toate gusturile, de la cele online cu care poți face tot felul de bazaconii ajutat de filtre și efecte, la cele profesionale pe care le întâlnești de obicei instalate în calculatoarele fotografilor, designerilor din domeniul IT și entuziaștilor fotografiei. Diferențele între cele care fac parte din prima categorie și cele aflate de cealaltă parte a baricadei sunt multe și în general marchează limita dintre un program de pierdut vremea și altul cu care poți aduce modificări complexe fotografiilor și imaginilor.

Motivul scrierii acestui articol este unul singur și, ca să vezi, nu e secret! Am decis scrierea sa deoarece am observat că foarte multe site-uri tratează subiectul în zeflemea, doar de dragul celor câtorva zeci de vizite pe care le-ar putea „suge” de pe urma unui titlul bun și a unei liste de tip text în care au înșiruit câteva programe despre care au auzit de la un orb-surdo-mut (metaforic vorbind).

Păi dacă ei o fac, de ce să nu o fac și eu, nu ?!? Da ce, eu sunt mai cu coarne ?!? Ei, uite că nu sunt… Și de unde știți voi că mie nu o să-mi iasă mai bine decât le-a intrat lor ?!? Nu știți… Păi și atunci, de ce să nu o fac ?!? Cineva îmi dă vreun motiv ?!? Nimeni ?!? Oh, perfect! În cazul ăsta, haideți să trecem… la treabă!

1. Paint.NET

Paint.NET: unul cele mai bune programe de modificat poze

Paint.NET: unul cele mai bune programe de modificat poze

N-am afirmat în niciun moment că voi face un lucru mult mai bun decât l-au făcut alții atunci când au vorbit despre acele programe de modificat poze care merită instalate în calculator, în schimb, vă asigur că spre diferență de ei, programele despre care vă voi vorbi în continuare nu le-am instalat doar pentru a le face un screenshot.

Am ales ca Paint.NET să fie primul program din acest articol în care vă voi recomanda patru dintre editoarele mele favorite deoarece este cel pe care îl folosesc cel mai des după Photoshop, preferatul și totodată colegul meu de o bună bucată de timp (5-6 ani, aproximativ). Merită instalat ?!? Mai mult decât oricare altul! De ce?!? Fiindcă e unul dintre cele mai bune pe care am avut ocazia să le folosesc până acum! Instalați-l și vă veți convinge!

Download Paint.NET

2. GIMP

GIMP: alternativa gratuita a Photoshop

GIMP: alternativa gratuita a Photoshop

Probabil, creatorilor acestui editor grafic nu le face foarte mare plăcere ca lumea să-l vadă ca fiind o alternativă a altuia, în cazul de față fiind vorba de Photoshop. Din păcate, dacă rezultă că am dreptate, atât timp cât Photoshop va continua să domine lumea fotografiei digitale, nu le rămâne decât să se conformeze și să se consoleze cu mândria de a ști că au făcut cel mai bun și respectat program gratuit de editare. Ușor oricum nu le-a fost… Și când stau să mă gândesc că eu —așa cum au făcut-o deja mulți alții înainte mea— voi spune că este un program de modificat poze conștient fiind că funcționalitatea sa depășește cu mult această descriere stupidă, nu pot decât să nu atrag și mai mult antipatia utilizatorilor săi. Dar ce să-i faci… Cineva trebuie să se sacrifice pentru binele omenirii! Nu ?!?

Download GIMP

3. Pinta

Pinta: un program de modificat poze cu radacini in Linux

Pinta: un program de modificat poze cu radacini in Linux

Întotdeauna mi-am dorit să văd cele mai bune programe din Windows, în Linux, dar se pare că programele din Linux au făcut aproape întotdeauna primul pas. Probabil, „problema” ar putea fi eliminată adoptând un sistem de programare universal care să nu mai limiteze aplicațiile doar la o singură platformă. Dar atunci unde ar mai fi farmecul, nu?!?

În timp ce mulți utilizatori de Linux așteaptă și speră —chiar dacă majoritatea nu o recunosc— ca Photoshop să fie lansat și pentru sistemul de operare „cu pinguinu”, GIMP și Pinta, pe lângă alte aplicații geniale, au lansat și versiuni pentru sistemul de operare creat de inamicul lor numărul 1 (a se citi Microsoft)…

Dar haideți să revenim la subiect. După cum n-am apucat să spun deși trebuia, Pinta este, lojic și indubitabil, ia să vedem dacă știți ce! Bravo! Da, este un program de modificat poze gratuit cu care putem aduce foarte multe modificări interesante fotografiilor și pozelor noastre (stiu, sună a umplutură fraza asta dar trebuia să zic ceva, nu?). Ca orice altă aplicație de acest gen, Pinta ne pune la dispoziție un catalog de efecte, filtre și instrumente de editare care acoperă perfect necesitățile unui utilizator obișnuit.

Download Pinta

4. Photo Pos Pro

Photo Pos Pro: program de editat poze

Photo Pos Pro: program de editat poze

Și ultima propunere, Photo Pos Pro. Un program de modificat poze de care am devenit dependent atât datorită filtrelor și efectelor de care dispune, cât și datorită funcțiilor de ajustare a imaginilor. Cu alte cuvinte, este cireașa de pe tortul perfect a căror ingrediente sunt, bineînțeles, fiecare dintre aplicațiile prezentate mai sus. Ce spui ?!? Că de ce nu este suficient doar unul?!? Suficient este, cum să nu fie, dar problema e că ceea ce vei găsi în unui îi vei duce lipsa în celălalt și viceversa. Inclusiv din Photoshop lipsesc filtre pe care le ai gratuit în programele amintit în acest articol.

Download Photo Pos Pro

Mno, cam asta ar fi lista cu editoarele mele preferate. Sunt curios dacă ar mai adăuga cineva ceva, deși mă îndoiesc… Se pare că am nevoie de un clește pentru a scoate o vorbă de la voi…

Hai, spune ceva, nu te sfii!

Doar casetele marcate cu * sunt obligatorii.